Вероятно всеки автомобилен разбирач“ би ви казал, че няма по-безсмислено

...
 
Вероятно всеки автомобилен разбирач“ би ви казал, че няма по-безсмислено
Коментари Харесай

АвтоФест, 10.02.2023: Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé и новини от Формула 1

 

Вероятно всеки авто „ разбирач “ би ви споделил, че няма по-безсмислено нещо от спортно SUV Coupe. Нито е същински състезателен автомобил, нито е същински „ джип “ както сме привикнали да споделяме у нас, нито пък е същинско елегантно купе. Но пък всеки, зает с автомобилния маркетинг би се подсмихнал снизходително на сходна рецензия.

И тук ставаме очевидци на още един пазарен феномен. Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (последният да затвори вратата) няколко следващи години е не просто най-продаваният Mercedes, само че и най-продаваният премиум автомобил у нас. Макар да изостанаха от BMW с цели 9 години с стартирането на съперник на Х6, щутгартци бързо наваксаха преднината им. Още по-парадоксалното е, че това е единственият 3-литров, 6-цилиндров мотор при умерените спортисти на предпоследното ходило преди върха, заеман от напомпани версии с по 600+ конски сили в немското премиум трио. Преките му съперници са Audi SQ8 и BMW M50i - и двата задвижвани от V8 мотори с 4 и 4.4 литра работен размер, с по близо 100 кончета от горната страна. При пренебрежимата разлика в цената от към 10 000 лева, когато приказваме за суми от порядъка на 200 000. Очевидно в този пазарен сегмент логиката отстъпва на страстите, а от Mercedes са съумели най-добре да погъделичкат клиентите с дълбоки джобове.

Определено дизайнът е изиграл съществена роля тук. Това е второто потомство на GLE Coupe и за разлика от първото, което просто отсече багажника на досегашния ML, тук има същинска естетика на формите. Автомобилът към този момент не наподобява пълен и муден, а стегнат и атлетичен. Дори грациозен, доколкото това е допустимо в този сегмент. За задачата се е наложило дизайнерите да съкратят междуосието с 6 см и да понижат височината с близо 8 см в съпоставяне със общоприетото GLE. Тесните светлини (особено отзад), нападателните спортни брони и AMG детайлите като решетка с отвесни линии, дифузьор и четири огромни ауспуха, несъмнено са магнит за погледите. Но може би главната причина за пазарния му триумф е, че единствено цифрата 53 го разграничава образно от “голямото “ AMG 63 с неговите 571 или 612 к.с. И близо 100 000 лева разлика в цената.

 

Интериорът е даже още по-впечатляващ. Макар и осезателно по-тесен и прихлупен откъм гърба от този на GLE, салонът е изцяло задоволителен, даже в случай че ползвате автомобила като фамилен. Но същинската му мощ е очебийно спортният жанр, изключително в червено-черната цветова композиция, хубостта на формите, качеството на направата и висотата на технологиите. Още със сядането имате чувството, че ви е скроен по размер, а с хващането на спортния волан ви идва настроението за шофиране. Усещането е компактно, качествено и безукорно. Дори сензорните уреди не могат да ви отклонят вниманието от удоволствието при ръководство. Това, което несъмнено ни подразни обаче е, че от Mercedes желаят 306 лева за приложение, с което да си свържете телефона посредством Apple CarPlay или Android Auto. Сякаш цената от 200 000 лева не е стигнала, с цел да получите тази „ екстра “, която към този момент е налична и в най-бюджетните коли на пазара като стандарт.

Но да се върнем на удоволствието зад кормилото. Въпросният 3-литров, редови „ шестак “ доближава мощ от 435 к.с. и 520 Нм въртящ миг. Той употребява поддръжката на още 22 к.с., доставяни от меката хибридна технология в най-необходимите моменти - при оптимално ускоряване и за компенсиране на дупките при разрастване на двете турбини. Така ви изстрелва до 100 км/ч за 5.3 сек., което въпреки да не ви оставя в ступор е много прелестно преживяване зад кормилото. При това под аранжимента на доста прелестен състезателен тон, който е по-остър поради 6-те цилиндъра и е отлично заздравен от спортните гърнета. Можете да контролирате децибелите им и ръчно благодарение на бутон, отварящ специфични клапи в тях. В удобен режим може да ви се прииска 9-степенният автоматик да трансферира тягата малко по-енергично към четирите колела, само че изберете ли състезателен или Спорт+ нещата си идват на мястото.

Mercedes постоянно са били майстори в настройването на въздушното си окачване. Дали желаете да се наслаждавате на страховит комфорт на возене или на плътно и непосредствено ръководство - прословутият Air Matic няма да ви разочарова и в двата случая. Напротив, със спортните настройки на AMG и стабилизиращата електро-механична система, наречена AMG ACTIVE RIDE CONTROL, огромният всъдеход напряко ще ви изненада с пъргавината си на ръководство. Но въздушното окачване ще ви свърши чудесна работа и в случай че решите да понакаляте малко това AMG. Стандартният пътен луфт е малко над 19 см, само че може да напомпате въздушните възглавници с 5.5 см за офроуд. Разполагате и с режими за хлъзгави настилки, коловози и пясък. При скорост над 130 км/ч пък амортисьорите се снишават с 10 мм за повече непоклатимост.

За край - за какво този модел е толкоз сполучлив? Вероятно тъй като мъчно се разграничава извън от същинското огромно AMG 63, а със стартовата си цена от 192 500 лева е с близо 100 000 лева по-евтин. Какви са козовете му пред директните му съперници с V8 мотори, чиято цена е пренебрежимо по-висока обаче за нас остава необяснимо. Колкото е необяснима и известността на самия сегмент. Но все пак това ни хареса, тъй като доставя наслаждение зад кормилото, а и за окото.

 

Вижте също и последните вести от света на Формула 1:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР